Beras Perang Atau Beras Putih Yang Mana Lebih Sihat? Ini Penjelasan Doktor

Tahukah anda bahwa Pertubuhan Kesihatan Se­­-dunia (WHO) mendefinisi­kan sihat sebagai suatu ke­adaan tubuh badan yang sempurna fizikal, mental dan sosial serta bukan sekadar bebas daripada penyak1t. Ini menunjukkan bahawa kesihatan itu adalah perkara yang bersifat menyeluruh, iaitu, bukan sahaja dilihat dari sudut jasmani tubuh badan, malahan dari sudut dalaman dan persekitaran.

Oleh kerana itu, setiap ahli keluarga perlu memastikan sihat dari segi sudut dalaman iaitu perlu menjaga aspek pemakanan.

Sebagaimana nasihat yang diberikan oleh Dr Hafiz Sulaiman yang menyentuh mengenai pemilihan beras dalam hidangan utama keluarga. Menurutnya, ulasannya mengenai beras perang atau beras putih adalah khidmat masyarakatnya bagi memberi kesedaran masyarakat untuk membuat pilihan yang terbaik buat ahli keluarga. Jom semak ulasannya yang sungguh bermanfaat.

BERAS PERANG ATAU BERAS PUTIH? 3 SEBAB MENGAPA SAYA TAK AMALKAN PEMAKANAN BERAS PERANG.

Saya sebenarnya tak suka sebarnya cerita negat1f pasal beras perang ni sebab ramai dah ada persepsi ia lebih sihat. Tapi iyalah, sebenarnya makanan tradisi kita ni beras putih..bukannya beras perang pun.

Saya terkejut juga awal-awal dulu bila kaji lebih mendalam kajian saintifik yang ada..rupanya beras putih lagi selamat!

 Sebab kenapa beras perang ni mungkin memvdaratkan:

1) PENCUR1 ZAT – AS1D PHYTIC

As1d yang tinggi dalam beras perang ini ialah “pencur1zat”. Ia mencegah zat mineral seperti zinc, besi, kalsium dan magnesium.

Apa guna zat beras perang lebih banding beras putih kalau badan tak dapat serap zat tu kan? Kalau kita makan nasi dan daging, zat zinc dan zat besi dalam daging pun dicur1 as1d dalam beras perang ini. Akibatnya, badan kekurangan zat mineral penting ini.

Merendam, mencambah dan proses fermentasi (simpan semalaman) meningkatkan penawar as1d ini iaitu phytase dalam beras perang..Tapi mal4ngnya, menurut kajian Weston A. Price Foundation dalam jurnal nutrisi, beras perang kekurangan enzim penawar as1d phytic ini berbanding bijirin lain.

Beras perang juga mengandungi penyekat enzim tripsin yang mencernakan protein. Berita baiknya ialah, penyekat enzim ini biasanya diaktifkan apabila beras perang di masak.

2) BERPOTENSI R0SAKKAN USUS – WGA LECTIN

Ramai sudah kenal gluten dan mereka yang sensitif, berpenyak1t radang dan mas4lah pencernaan mengelakkannya. Gluten merupakan sejenis sistem perlindungan tumbuhan daripada keluarga besar LECTIN.Antara ahli keluarga lectin yang juga popular bagi mereka yang sensitif ialah tumbuhan nightshades.

Gluten yang biasanya dalam bijirin macam gandum dan barli ni tiada dalam beras. Beras perang bagaimanapun mengandungi sejenis lectin iaitu Wheat Germ Agglutinin (WGA). Menurut pakar bedah kardiologi Dr Steven Gundry dalam buku bestseller beliau, The Plant Paradox, WGA mempunyai kesan:

  • Melekat pada lapisan usus dan menyebabkan keradangan, ker0sakan serta “leaky gut”.
  • Meningkatkan histamin oleh sel perut menyebabkan radang gastrik, ulser, GERD dll.
  • Menembusi dinding usus r0sak ini dan menyebabkan mas4lah seumpama leaky gut iaitu alergi, autoimuniti, ker0sakan buah pinggang, mas4lah sendi seperti rheumatoid arthritis.
  • Mas4lah saraf dan ment4l.
  • Mas4lah insulin mengakibatkan kelesuan.
  • Menyebabkan gangguan hormon selera makan (leptin resistance).
  •  Mas4lah jantung.
    .

Saya tak percaya semua lectin bah4ya dan majoriti kita mempunyai sistem pertahanan badan mengatasinya. Namun, mereka yang SENS1TIF dan berpenyak1t harus waspada pada makanan penyebab “angin” ini kata orang tua-tua.
.

3) TIDAK SESUAI MEREKA YANG SENSITIF

  •  Penderita alergi
  •  Alahan (Ekzema, asma, resdung)
  •  Migrain
  •  GERD 
  •  IBS & IBD
  •  Mas4lah saraf dan ment4l
  •  Ahli keluarga “histamin lainnya”.
  •  Bayi

Saya sentiasa percaya penyak1t-penyak1t di atas ini berpunca daripada kerosakan dinding lapisan sistem pencernaan.

Beras perang mengandungi serat tidak larut yang lebih “kasar” berbanding serat larut. Ia merengsa perut usus, meningkatkan histamin dan berkemungkinan menjadikan badan lebih sensit1f terutama mereka yang cenderung dari segi genetik.

Bila makanan tak hadam, ia jadi makanan kuman usus berlebihan dan hasilkan banyak gas..Kita mudah dapat mas4lah kembung juga.

Orang sensitif perlu kurangkan makan, terutamanya makanan susah cerna termasuk makanan tinggi serat buat sementara waktu sehingga sistem pencernaan dan pertahanan badan pulih.

Nasi putih tetap menjadi pilihan saya, ia adalah tradisi nenek moyang..Saya pasti sistem pencernaan kita lebih serasi dengan beras tempatan, siam mahupun basmati.

Sebagai seorang coach kesihatan pender1ta mas4lah “angin”, mas4lah alergi ekzema dan alahan lainnya, pengalaman mengajar saya bahawa beras putih adalah pilihan bijirin paling selamat berbanding bijirin lainnya..jika diambil dalam kuantiti sederhana.

Mohon SHARE sebab ramai orang terutamanya yang sens1tif tak sedar pun beras perang ni kuat “anginnya”.

Hafiz Sulaiman, 
-Pejuang Kesihatan.
Eczema, Allergy & Food Intolerance Guru

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @KhalifahMedia

 

 

Sumber : Keluarga via Dr. Hafiz Sulaiman

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*