6 Jenis Teh Yang Kesannya Lebih Baik Dari 1 Jam Bersenam

Teh adalah minuman yang selalu ada di setiap rumah. Dihasilkan daripada sejenis daun, pengambilan teh ini sudah lama dikaitkan khasiat untuk tubuh termasuklah untuk menguruangkan ris1ko penyak1t jantung.

Kajian juga menunjukkan minum teh banyak memberi manfaat untuk penurunan berat badan dan juga pengurangan lem4k pada perut.

Malah ada beberapa jenis teh dilihat sangat berkesan untuk dua tujuan ini. Jadi untuk yang sedang dalam usaha menurunkan berat badan, jadikan minum 6 jenis teh ini sebagai amalan harian.

#1 Teh hijau

Teh hijau adalah salah satu teh yang popular dan dikaitkan dengan pelbagai khasiat. Ia juga antara teh yang sangat efektif untuk menurunkan berat badan kerana kandungan catechin yang tinggi mana merupakan ant1oksidan semula jadi yang baik untuk meningkatkan metabolisme dan meningkatkan pemb4karan lem4k terutama di bahagian perut.

#2 Teh Puerh

Puerh adalah dari keluarga Chinese black tea. Amalan minum teh ini selepas makan akan mengelakkan lem4k dari berkumpul seterusnya mengelak kenaikan berat badan. Sebab itu teh yang menenangkan ini dilihat sangat membantu dalam penurunan berat badan

#3 Black Tea

Ia kaya dengan flavonoids yang menyumbang kepada pengurangan berat badan. Ia juga memberi kesan dalam menjaga tahap gula dalam d4rah.

#4 Teh Oolong

Ia merupakan teh tradisi China dengan aroma yang wangi. Ia membantu mengurangkan berat badan dengan cara mer4ngsang pemb4karan lemak dan mempercepatkan metabolisme. Ia juga mengandungi polyphenols yang bertanggungjawab dalam usaha menurunkan berat badan.

#5 Teh Rooibos

Teh Rooibos adalah teh herba dari Afrika Selatan. Awalnya digunakan untuk tujuan kesihatan namun kini khasiatnya dalam menurunkan berat badan sudah dikenal pasti. Ia mengandungi ant1oksidan yang membantu menyeimbangkan tahap gula. Ia manis tapi rendah kalori.

Teh Matcha

Atau dikenali juga sebagai serbuk teh ia adalah berasal dari keluarga teh hijau. Tapi teh matcha lebih berkesan jika mahu menurunkan berat badan. Malah lebih efektif dari teh hijau. Ia mampu menghapuskan toks1n, memperbaiki sistem imun selain mengh4lang penambahan berat badan dengan cara mer4ngsang tahap metabolisme.

 

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @KhalifahMedia

 

 

Sumber : Brightsite

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*